Tortilla idealna na śniadanie
Składniki
- 60 g tortilli pełnoziarnistej 1 sztuka
- 2 szt jaja ok. 110 g
- 45 g sałaty lodowej 2 liście
- 45 g polędwicy z indyka 3 plasterki
- 5 g koper ogrodowy 0,5 łyżki
- 0,5 g soli 1 szczypta
- 0,5 g pieprzy 1 szczypta
Instrukcje
- Koperek drobno posiekaj.
- Przygotuj dwa liście sałaty i trzy plasterki wędliny.
- Patelnie mocno rozgrzej i wlej na nią oliwę. Kiedy oliwa zrobi się rzadsza, rozprowadź ją po całej patelni.
- Rozbełtaj w miseczce jajka z koperkiem i przyprawami. Następnie wlej jajka na rozgrzaną patelnie i od razu przyłóż plackiem tortilli.
- Delikatnie dociśnij placek, aby przykleił się do jajek. Po dosłownie 10-20 sekundach możesz odwrócić tortille, jajka powinny się do niej przykleić.
- Ułóż na tortilli liście sałaty i wędlinę.
- Złóż tortille na pół i zapiecz z obu stron na patelni, około 10-20 sekund z każdej strony.
- Pomidora pokrój na kawałki i zjedz jako dodatek do tortilli.
Notatki
B: 28,2 | T: 24,1 | W: 33 WSKAZÓWKI DO WYKONANIA TORTILLI ŚNIADANIOWEJ:
- Zamiast sałaty lodowej możesz użyć rukoli lub roszponki.
- Zamiast polędwicy z indyka możesz użyć 30 g suszonych pomidorów lub wędzonego łososia.
Sprawdź również moje inne przepisy:
https://sukces-na-diecie.pl/pasta-z-tunczyka-z-serem-feta/