Pasta jajeczna z awokado
Składniki
- 70 g awokado 1/2 sztuki
- 56 g jajka 1 sztuka
- 6 g soku z cytryny 1 łyżka
- 3 g czosnku 1/2 ząbka
- 0,5 g soli 1 szczypta
- 0,5 g pieprzu 1 szczypta
Instrukcje
- Ugotuj jajko na pół twardo (6-8 minut od wrzącej wody) i obierz ze skorupki.
- Wyjmij pestkę z awokado i natnij miąższ, tak aby pokroić je w kostkę. Następnie łyżką wyciągnij ze skórki pokrojony miąższ i dodaj do jajka.
- Przypraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i połowę ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę.
- Rozgnieć składniki widelcem i dokładnie wymieszaj.
Notatki
B: 8,7 g | T: 16,2 g | W: 7,5 g
WSKAZÓWKI DO PRZYGOTOWANIA PASTY JAJECZNEJ Z AWOKADO:
- Jeśli Twoje awokado nie jest bardzo miękkie, to w celu uzyskania pożądanej konsystencji zmiksuj składniki blenderem.
- Pasta jajeczna z awokado świetnie smakuje na pieczywie żytnim na zakwasie, z dodatkiem np. pomidora.
Sprawdź również moje inne przepisy: https://sukces-na-diecie.pl/budyniowa-owsianka/