Budyniowa owsianka
Składniki
- 250 ml mleka 1 szklanka
- 40 g płatków owsianych górskich 4 łyżki
- 12 g budyniu waniliowego (w proszku) 1,5 łyżki
- 10 g erytrolu 2 łyżeczki
- 6 g wiórek kokosowych 1 łyżka
- 85 g brzoskwini 1 sztuka (bez pestki)
Instrukcje
- Owsiankę zalej 200 ml mleka, dodaj słodzik.
- Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż płatki będą miękkie, (około 7 minut) co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie pokrój brzoskwinie w plasterki i rozmieszaj budyń w 50 ml mleka.
- Wlej mieszankę budyniową do owsianki i mieszaj energicznie przez około minutę.
- Owsiankę przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż plasterki brzoskwini i posyp wiórkami koksowymi.
Notatki
B: 14,5 | T: 11,9 | W: 62,8
Budyniowa owsianka to pyszne i sycące śniadanie - zobacz jak łatwo ją przygotować.
WSKAZÓWKI DO PRZYGOTOWANIA BUDYNIOWEJ OWSIANKI:
- Jeśli używasz słodzonego budyniu, możesz pominąć słodzik.
- Możesz zamienić erytrol na inną substancję słodzącą.
- -Możesz użyć innych owoców np. nektarynek lub owoców jagodowych, takich jak truskawki, maliny czy borówki.
- Budyń możesz zastąpić 10 g mąki ziemniaczanej.
Sprawdź również inne moje przepisy: https://sukces-na-diecie.pl/nocna-owsianka-ala-szarlotka/