Kanapki z pastą z tuńczyka - letni jadłospis

Pasta z tuńczyka z serem feta

 

Kanapki z pastą z tuńczyka - letni jadłospis

Pasta z tuńczyka z serem feta

Czas przygotowania 10 minut
Porcje 2 osoby
Kalorie 168 kcal

Składniki
  

  • 120 g tuńczyka z puszki 1 opakowanie
  • 50 g kukurydzy konserwowej 3 łyżki
  • 40 g sera feta 1/5 kostki
  • 30 g serka śmietankowego (np. typu almette, Twój smak) 1 łyżka
  • 5 g koperku 0,5 łyżki
  • 1 g pieprzu 1 szczypta

Instrukcje
 

  • Koperek drobno posiekaj.
  • Tuńczyka i kukurydzę odcedź z zalewy i przełóż do miseczki lub pojemnika.
  • Dodaj serek śmietankowy, ser feta, koperek i pieprz.
  • Pastę dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Notatki

B: 16,7 | T: 8,2 | W: 7,6
Pasta z tuńczyka z serem feta to moja ulubiona pasta do kanapek.
WSKAZÓWKI DO PRZYGOTOWANIA PASTY Z TUŃCZYKA Z SEREM FETA:
  • Zamiast koperku możesz dodać szczypiorek.
  • Zamiast serka śmietankowego możesz użyć jogurtu naturalnego/ skyra lub  majonezu GO VEGE (dostępnego w sieci sklepów Biedronka). 
  •  Zamiast tuńczyka, możesz dodać wędzonego łososia w ilości 80 g. 
  • Ja nie dodaje do pasty soli, ponieważ ser feta jest słony, jednak jeśli Twoim zdaniem pasta będzie zbyt mało wyrazista śmiało dopraw ją po swojemu. 
Pasty rybne to świetne rozwiązanie, które pozwala nam z łatwością przemycić do diety większe ilości ryb, bogatych w niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3. 
Idealnie byłoby zjadać rybę przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, niekoniecznie muszą być one serwowane na obiad, w postaci pasty kanapkowej również są świetnym rozwiązaniem. 

Sprawdź również inne moje przepisy: https://sukces-na-diecie.pl/pasta-jajeczna-z-awokado/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Shopping Cart
Scroll to Top