Przepis na placuszki z czekoladą

Jesienne śniadania | przepis na placuszki | przepis na omlet | przepis na owsiankę

Przepisy na jesienne śniadania | przepis na placuszki | przepis na omlet | przepis na owsiankę

 

Uwielbiam jesień, kojarzy mi się z gorącą herbatą, ciepłym swetrem i długimi wieczorami. Ta pora  roku zdecydowanie ma swój niezwykły klimat. Kojarzy mi się z konkretnymi smakami. W jesiennym menu nie może  zabraknąć dyni, jabłek, śliwek, miodu czy cynamonu. Przygotowałam dla Ciebie kilka przepisów, które są świetnym rozwiązaniem na jesienne śniadania. Nie wiem jak Ty, ale ja gdy robi się chłodniej, uwielbiam śniadania na ciepło. W tym wpisie znajdziesz pomysły na placuszki, pomysł na owsiankę i puszysty omlet biszkoptowy.

Znajdziesz tutaj inspiracje na śniadania na słodko. Przepisy nie są skomplikowane i wykonasz je  z łatwością.

Zapraszam Cię również na swoje social media – regurlanie publikuje tam nowe przepisy. Kliknij i zobacz Instagram

Przepis na placuszki z jabłkami z jogurtem i cynamonem

Puszyste placuszki z jabłkami to dla mnie totalne odzwierciedlenie jesieni. Uwielbiam te placuszki z dużą ilością cynamonu i jogurtem wysokobiałkowym np. skyrem o smaku waniliowym.

Idealnie sprawdzają się na jesienne śniadanie, ale i również kolacje. Dzieci uwielbiają te placuszki, więc są też dobrym pomysłem na pyszny i wartościowy posiłek dla dziecka.

przepisy na jesienne śniadania | placuszki z jabłkami
placuszki z jabłkami
placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Całkowity czas 15 minut
Kalorie 490 kcal

Składniki
  

  • 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki
  • 50 ml mleka 2% (lub napoju roślinnego) ⅕ szklanki
  • 1 szt jajka
  • 100 g jabłka ⅓ sztuki
  • 15 g erytrolu 3 łyżeczki
  • 1 g sody oczyszczonej 1 szczypta
  • 10 g oliwy 1 łyżka
  • 50 g jogurtu skyr ⅓ opakowania
  • 2 g cynamonu duża szczypta

Instrukcje
 

  • W misce wymieszaj mąkę, sodę, słodzik, jajko, mleko (lub napój roślinny). Odstaw składniki na 2-3 minuty, żeby soda dobrze zadziałała.
  • Jabłko pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
  • Następnie do miski dodaj jabłko, całość dokładnie wymieszaj.
  • Smaż placuszki na rozgrzanej oliwie pod przykryciem, na trochę poniżej średniej mocy palnika, nakładając po 1-2 łyżki masy.
  • Placuszki ułóż w pięterko, polej jogurtem i posyp cynamonem.

Notatki

 B: 19,0 | T:17,9 | W: 43,2
WSKAZÓWKI DO PRZYGOTOWANIA PLACUSZKÓW Z JABŁKAMI:
  • Możesz użyć również mąki pszennej orkiszowej.
  • Możesz wymienić jabłko na gruszkę.
  • Zamiast sody możesz użyć proszku do pieczenia (2 g).

Przepis na placuszki z czekoladą i duszonymi śliwkami

Placuszki z czekoladą, to idealny pomysł, gdy chcesz zaspokoić swój apetyt na słodkości. Dodatek śliwek z  cynamonem nadaje placuszkom jesiennego charakteru. Jako dodatek sprawdzą się tak naprawdę wszystkie jesienne owoce, np. jabłka czy gruszki. Placuszki są bardzo szybkie w przygotowaniu i zajada się nimi cała rodzina.

Przepisy na jesienne śniadania | Przepis na placuszki z czekoladą
Przepis na placuszki z czekoladą
Przepis na placuszki z czekoladą

Przepis na placuszki z czekoladą

Całkowity czas 20 minut
Porcje 1
Kalorie 530 kcal

Składniki
  

  • 45 g mąki pszennej pełnoziarnista typ 2000 3 łyżki
  • 50 g mleka 2% (lub napoju roślinnego) ⅕ szklanki
  • 1 szt jajka
  • 12 g czekolady gorzkiej 2 kostki
  • 15 g erytrolu 4 łyżeczki
  • 1 g sody oczyszczona 1 szczypta
  • 5 g oliwa ½ łyżki
  • 150 g jogurtu skyr naturalnego 1 opakowanie
  • 100 g śliwek 1 garść
  • 2 g cynamonu 1 duża szczypta

Instrukcje
 

  • W misce wymieszaj jajko z mlekiem (lub napojem roślinnym) i 3 łyżeczkami słodziku. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i posiekaną czekoladę, całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 3-5 minut, żeby soda dobrze zadziałała.
  • W międzyczasie wydryluj śliwki i pokrój je na kawałki, wrzuć do małego rondelka lub patelni i posyp słodzikiem i cynamonem, duś je pod przykryciem około 2 minut, w połowie czasu zamieszaj.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż placuszki pod przykryciem na nieco poniżej średniej mocy palnika. Na patelnie nakładaj po 1-2 łyżki masy i formuj okrągłe placuszki. Gdy placuszki się zarumienią, przewracaj je na drugą stronę.
  • Zjedz placuszki ze jogurtem wysokobiałkowym i duszonymi śliwkami z cynamonem.

Notatki

B: 29,6 | T: 16,9 | W: 60,8
WSKAZÓWKI DO PRZYGOTOWANIA PLACUSZKÓW Z CZEKOLADĄ:
  • Zwróć uwagę na to, żeby moc palnika nie była zbyt wysoka, dzięki temu placuszki zdążą wyrosnąć i będą miały złocisty kolor.
  • Zamiast sody możesz użyć proszku do pieczenia (2 g).
  • Możesz użyć również do placuszków mąki orkiszowej.
  • Zamiast erytrolu możesz użyć innej substancji słodzącej.
  • Jeśli Twoje śliwki są kwaśne, możesz dodać więcej substancji słodzącej
  • Placuszki z czekoladą możesz zjeść z dowolnymi dodatkami, duszone śliwki to jedynie jedna z jesiennych propozycji

Przepisy na jesienne śniadania | Przepis na omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy – kto jeszcze nie próbował, ten zdecydowanie powinien. Od kiedy pierwszy raz go przygotowałam, to ląduje regularnie na moim talerzu. Szczególnie w weekendy, gdy mam więcej czasu na leniwe śniadanie. Omlet biszkoptowy jest badanie prosty w przygotowaniu, kluczem to idealnej puszystości jest ubicie białek na sztywno. W tym przepisie jako dodatek użyłam jogurtu wysokobiałkowego i  duszonych brzoskwiń. Jesienią jestem ogromną fanką duszonych owoców. Omlet biszkoptowy z duszonymi brzoskwiniami to złoto! Moi pacjenci potwierdzają. 🙂

Przepisy na jesienne śniadania | Przepis na omlet biszkoptowy
Przepis na omlet biszkoptowy
Przepis na omlet biszkoptowy

Przepis na omlet biszkoptowy z duszonymi brzoskwiniami

Całkowity czas 15 minut
Porcje 1
Kalorie 419 kcal

Składniki
  

  • 35 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki
  • 2 jajka
  • 85 g brzoskwini 1 sztuka
  • 75 g skyru waniliowego ½ opakowania
  • 20 g erytrolu 4 łyżeczki
  • 5 g oliwy ½ łyżeczki
  • 1 g cynamonu 1 duża szczypta

Instrukcje
 

  • Białka oddziel od żółtek. Ubij białka mikserem, zaczynając od niskich obrotów i stopniowo zwiększając. Ubijaj białka do momentu, aż będą przypominać pianę z kąpieli, następnie dodaj połowę zaplanowanej porcji słodzika i ubijaj całość jeszcze przez 30-60 sekund.
  • Następnie dodaj do masy żółtka i zmiksuj na najniższych obrotach lub użyj szpatułki. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj delikatnie. Patelnie umieść na palniku i ustaw niską moc.
  • Posmaruj patelnie oliwą, możesz w tym celu użyć kawałka ręcznika papierowego lub pędzelka.
  • Na patelnie wylej przygotowane ciasto i smaż ok. 4 minut pod przykryciem. W międzyczasie pokrój brzoskwinie na kawałki.
  • Gdy omlet się zarumieni, możesz odwrócić go na drugą stronę przy pomocy dwóch łopatek. Gdy omlet będzie gotowy, przełóż go na talerz.
  • Brzoskwinie wrzuć na patelnie i posyp słodzikiem, duś pod przykryciem na niskiej mocy palnika, regularnie mieszając przez 2-4 minuty, brzoskwinie nie powinny całkowicie się rozpaść, a jedynie delikatnie udusić.
  • Gotowy omlet posmaruj jogurtem, na wierzch wyłóż brzoskwinie, złóż omlet na pół i posyp cynamonem.

Notatki

B: 26 g | T: 16,9 g | W: 41,8 g
WSKAZÓWKI DO PRZYGOTOWANIA OMLETU BISZKOPTOWEGO:
  • Możesz użyć innego rodzaju mąki np. mąki orkiszowej.
  • Możesz użyć innej substancji słodzącej.

Przepisy na jesienne śniadania | Przepis na budyniową owsiankę

Kremowa, delikatna, bardziej przypominająca deser niż typowe śniadanie budyniowa owsianka. Moi pacjenci mówią, że dodatnie budyniu do owsianki pozwoliło im na wejście na wyższy level  w robieniu przepysznych owsianek. 😅⭐⭐⭐⭐⭐

Jako dodatki do owsianki wjechały i duszone śliwki, maliny i kajmak. Na co dzień przygotowując budyniową owsiankę, używam przeróżnych dodatków. Tobie też polecam testowanie różnych opcji. Spróbuj budyniowej owsianki i pokochaj jej aksamitną konsystencję.

 Przepis na budyniową owsiankę
Przepis na budyniową owsiankę
Przepis na budyniową owsiankę

Przepis na budyniową owsiankę z duszonymi śliwkami

Czas przygotowania 15 minut
Całkowity czas 15 minut
Porcje 1
Kalorie 509 kcal

Składniki
  

  • 40 g płatków owsianych górskich 4 łyżki
  • 250 g mleka 2% tłuszczu (lub napoju roślinnego) 1 szklanka
  • 12 g budyniu waniliowego 1 łyżka
  • 20 g erytrolu 4 łyżeczki
  • 150 g śliwek 2 garści
  • 2 g cynamonu 1 duża szczypta
  • 15 g kajmaku lub masła orzechowego 1 łyżeczka
  • 50 g malin (w lub innych owoców jagodowych) 1 garść

Instrukcje
 

  • Śliwki pokrój na kawałki i wrzuć na patelnie i posyp połową planowanej ilości słodziku i cynamonem, duś pod przykryciem na niskiej mocy palnika, regularnie mieszając przez 2-4 minuty, śliwki nie powinny całkowicie się rozpaść, a jedynie delikatnie udusić.
  • Owsiankę zalej 200 ml mleka lub napoju roślinnego. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż płatki będą miękkie, (około 7 minut od momentu zagotowania mleka) co jakiś czas mieszając.
  • W międzyczasie rozmieszaj budyń w 50 ml mleka. Gdy owsianka się zagotuje, wlej mieszankę budyniową i mieszaj energicznie przez około 30-60 sekund. Następnie wyłącz palnik i dodaj słodzik.
  • Owsiankę przełóż do miseczki, na wierzch wyłóż duszone śliwki, maliny i łyżeczkę masy kajmakowej lub masła orzechowego. 🙂

Notatki

B: 18,2 | T: 15 | W: 68
WSKAZÓWKI DO PRZYGOTOWANIA BUDYNIOWEJ OWSIANKI:
  • Możesz użyć innych owoców jagodowych.
  • Jeśli używasz słodzonego budyniu, możesz pominąć słodzik jako dodatek do owsianki.
  • Możesz użyć innych owoców np. nektarynek lub brzoskwiń.
  • Budyń możesz zastąpić 12 g mąki ziemniaczanej.

Kolejne jesienne placuszki | Przepis na placuszki dyniowe

Dynia – czy istnieje warzywo, które bardziej kojarzy się z jesienią?  Uwielbiam potrawy z dyni. Ten przepis różni się nieco od większości przepisów na dyniowe placuszki, które znajdziesz w internecie. Większość placuszków jest przygotowywana z purée z  dyni. Oznacza to, że przed ich przygotowaniem musisz upiec dynie i przygotować z niej purée. Moja wersja placuszków to świetna opcja dla zabieganych.  Przygotowujesz je, dodając do ciasta surową tartą dynie. Brzmi dobrze prawa? Oszczędzasz trochę czasu, a placuszki są naprawdę pyszne. Jako dodatek do dyniowych placuszków świetnie sprawdza się jogurt, miód i włoskie orzechy.

 

 Przepis na placuszki z dyni
Przepis na placuszki z dyni
Przepis na placuszki z dyni

Placuszki z dyni

Całkowity czas 20 minut
Porcje 1
Kalorie 488 kcal

Składniki
  

  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki
  • 100 g dyni tartej na tarce na grubych oczkach ⅔ szklanki
  • 100 g Jogurtu naturalnego 3 łyżki
  • 1 szt jajka
  • 1 g sody oczyszczonej 1 szczypta
  • 5 g oliwy ½ łyżki
  • 10 g orzechów 1 łyżka

Instrukcje
 

  • Dynie przekrój na połowę, wyciągnij z niej pestki i obierz ze skórki.
  • Następnie zetrzyj dynie na tarce o grubych oczkach i przełóż ją do miseczki, dodaj 50 g jogurtu, jajko oraz miód i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie wsyp mąkę i sodę, połącz ze sobą składniki, odstaw ciasto na około 2-3 minuty, żeby soda zaczęła działać.
  • Ustaw moc palnika na nieco poniżej średniej, rozgrzej patelnie i posmaruj ją oliwą (możesz w tym celu wykorzystać pędzelek lub kawałek ręcznika papierowego). Nakładaj po 1-2 łyżki masy i formuj okrągłe placuszki.
  • Smaż placuszki pod przykryciem na rumiano z obu stron. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyść ręcznikiem papierowym, a następnie posmaruj oliwą (możesz użyć również oliwy w sprayu, to duże ułatwienie lub usmażyć placuszki na patelni beztłuszczowej).
  • Gotowe placuszki przełóż na talerzyk, polej 50 g jogurtu i posyp orzechami. Możesz dodatkowo polać je odrobiną miodu.

Notatki

B: 20 g | T:20 g | W: 50 g
WSKAZÓWKI DO PRZYGOTOWANIA PLACUSZKÓW Z DYNI:
  •  Zwróć uwagę na to, żeby moc palnika nie była zbyt wysoka, dzięki temu placuszki zdążą wyrosnąć i będą miały złocisty kolor.
  • Zamiast sody możesz użyć proszku do pieczenia (2 g).
  • Możesz dodać więcej substancji słodzącej jeśli wolisz słodsze placuszki. 
  •  Możesz użyć również mąki orkiszowej.
  •  Możesz użyć innej substancji słodzącej.
  • Możesz usmażyć placuszki na patelni beztłuszczowej lub użyć oliwy w sprayu.
  • Zamiast jogurtu naturalnego możesz użyć jogurtu sojowego. 

Sprawdź również inne przepisy, które znajdziesz na moim blogu: Przejdź do zakładki przepisy

Mamy jesień, to moment, w którym większość z nas powinna wdrożyć suplementacje witaminy D3 – przeczytaj więcej o witaminie D: Przeczytaj artykuł o witaminie D

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Shopping Cart
Scroll to Top