Wegańska zupa z soczewicy
Pyszna i szybka zupa z soczewicy
Składniki
- 800 ml Wody 4 szklanki
- 200 ml Passaty pomidorowej 4/5 szklanki
- 100 g Ziemniaków 1 szt
- 100 g Pieczarek 4 szt
- 100 g Soczewicy 8 łyżek
- 100 g Papryki czerwonej 0.5 szt
- 100 g Cebuli 1 szt
- 90 g Marchewki 1 szt
- 50 g Pietruszki 1 szt
- 20 g Oliwy 2 łyżki
- 15 g Natki pietruszki 2.5 łyżeczki
- 10 g Czosnku 2 ząbki
- 4 g Papryki słodkiej mielonej wędzonej 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku.
Notatki
B 11.5 T 6.7 W 28,5 Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki pokrój w półplastry, paprykę i ziemniaki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj na niej warzywa przez około 7- 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj soczewice, liście laurowe i ziele angielskie, zalej całość wodą. Gotuj pod przykryciem do miękkości ziemniaków i soczewicy (około 25 minut), kontroluj zawartość płynu i w razie potrzeby dolej trochę wody, na 10 minut przed zakończeniem gotowania dodaj passatę pomidorową, wszystkie przyprawy i drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki. WSKAZÓWKI:
- Dodatek pomidorów powoduje, że soczewica gotuje się dłużej, dlatego warto dodać passate dopiero pod koniec gotowania.
Koniecznie wypróbuj ten przepis. To moim zdaniem najlepsza zupa z soczewicy jaką jadłam. Warto wprowadzać do swojej diety warzywa strączkowe, są bogactwem składników odżywczych oraz dobrze zastępuję zwierzęce źródła białka.
Zobacz również przez na kaszotto: https://sukces-na-diecie.pl/przepis-na-kaszotto-z-kurczakiem-i-szpinakiem/
Zapraszam Cię na moje instagrama, tam również znajdziesz sporo przepisów i inspiracji! https://www.instagram.com/sukces_na_diecie.pl/